به گزارش پیوست در یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت، معاون فناوریهای نوین اطلاعات بانکمرکزی نوشآفرین مومن واقفی، با اشاره به چالشهای زیستبوم مالی ایران به استقبال بانک مرکزی از سرمایهگذاری ذینفعان در هاب نوآوری تاکید کرد و در ادامه به جزئیات برنامههای آینده بانک مرکزی پرداخت.
مومن واقفی با اشاره به چالشهای موجود در زیستبوم گفت: میتوان یکی از دلایل بروز چالش و به دنبال آن مشکلات مختلف در زیستبوم مالی را بیتوجهی به بخش اجتماعی آن دانست. زیستبوم به عنوان مسئلهای فنی-اجتماعی نیازمند توجه به خیرعمومی ذینفعان است، اما تاکنون بیشتر روی مسائل فنی تاکید شده و بخش اجتماعی آن نادیده گرفته شده است. از سوی دیگر در یک زیستبوم برای رسیدن به ارزشی والا؛ لازم است در کنار وجود اهداف متفاوت، چشمانداز یکسانی داشته باشیم.
او با اشاره به اینکه در صورت عدم پیداکردن راهحل مناسب برای چالشهای زیستبوم با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد، ادامه داد: با وجود چالشهایی که در حوزههای مختلف زیستبوم مانند زیرساختها، نوآوری و تنوع حوزههای استارتآپها وجود دارد، شاهد این موضوع هستیم که در برخی بخشها مانند سرمایهگذاری به نظر روند مناسبی در جریان است. به این معنا که زیستبوم همچنان امیدی برای سرمایهگذاری دارد.
واقفی راه نجات زیستبوم را تعامل و همکاری حوزههای مختلف با یکدیگر دانست و با ابراز امیدواری نسبت به تعاملات و همکاریهای آینده در خصوص برخی از برنامههای آینده بانکمرکزی در این حوزه گفت: سندباکس یکی از حوزههای مهمی است که تاکنون اقدامات کمی در خصوص آن انجام شده است و برای جلوگیری از مواجه با چالشها باید روی آن کار کرد. یکی دیگر از برنامهها در خصوص حمایت از هاب نوآوری مخصوصا رگتک است که برای این مسئله نیازمند ورود سرمایهگذاران و ذینفعان هستیم.
او ادامه داد: یکی از چالشهای جدی در خصوص توسعه زیرساختهای فناورانه عدم توجه کافی به بانکداریباز بوده است. با وجودی که حوزههای فنی حرکت کردهاند، اما به دلیل اینکه چارچوب رگولیشن مناسب نبوده است شاهد خلاهایی در این باره هستیم و یکی از تمرکزهای بانکمرکزی در سال آینده بانکداری باز خواهد بود.
او همچنین ادامه داد: ریال دیجیتال و چک الکترونیکی از دیگر برنامههای سال آینده بانک مرکزی است که در خصوص چک الکترونیکی برنامه به شکلی است که تا ۶ ماه آینده تمام شبکه بانکی آن را پوشش دهند. همچنین چکها تاکنون به شکل حقیقی بوده است و با همکاری وزارت صمت در آینده به شکل حقوقی نیز میتوان از آن استفاده کرد.
در ادامه علیرضا ماهیار معاون شرکت ملی انفورماتیک هم به نقش کلیدی جریانسازی در ارتقای هوشمندی اقتصاد اشاره کرد و افزود: گروه ملی انفورماتیک، با حضور در تقاطع اکوسیستمهای مرتبط با حوزههای مالی و فناوری نوین، نقش کلیدی در ارتقای هوشمندی اقتصاد کشور به عهده دارد. امروز در فضای اقتصادی، از یک سو بحث Embedded فاینانس و از سوی دیگر زیستبوم فناوری را داریم؛ تمامی مسائل چه در داخل سکوهای مالی و چه غیر مالی، در تجربه مشتری و بهبود آن خلاصه میشود و ما در تلاشیم تعامل را بین این دوزیستبوم فراهم کنیم.
طبق گفته ماهیار شرکت ملی انفورماتیک میخواهد با ایجاد تحولات و نوآوریهای مستمر، بستری را برای نسلهای آینده فراهم آورد تا با بهرهگیری از فناوریهای نوین، به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک کنند. او در این باره توضیح داد:یکی از مهمترین مسائل امروز کشور بحث فراگیری مالی است؛ امروز ضریب نفوذ تلفن همراه ۱۲۰ درصد است و افراد برای گرفتن تاکسی یا خرید از سوپرمارکتها هم به تلفن همراه خود مراجعه میکنند در نتیجه باید در حوزههای دیگر از جمله مسائل مالی و اینکه افراد پول خود را در کجا سرمایهگذاری کنند هم از فناوری و فراگیری مالی استفاده کنیم.
او با یادآوری اظهار نظر بیل گیتس که بانکداری لازم است اما بانکها نه؛ گفت: این اظهارنظر امروز در حال تحقق است و ما سبک زندگی متفاوتی را دنبال میکنیم. امروز اپلیکیشنهای تکمنظوره در حال از بین رفتن هستند و اپلیکیشنهای چندمنظوره در حال توسعه و بهبود تجربه مشتریان خود هستند. امروز به واسطه بحثهای سختافزاری، ادبیات کربنکینگهای درهم تنیده در حال منسوخ شدن و بانکداری غیرمتمرکز در حال توسعه است.
ماهیار درباره موضوع بانکداری سبز نیز گفت: هر زمان صحبت از بانکداری سبز میشود موضوع تامین برق و حذف کاغذ مطرح میشود؛ بیش از یک سوم فضای شعب صرف نگهداری کاغذهایی میشود که ما در شعبه تولید میکنیم در حالی که بانکداری دیجیتال برای این موضوع آمده که کارها متاورسی یا غیر حضوری انجام شود.
موضوع احراز هویت بایومتریک و هویت دیجیتالی در حال توسعه است و پیشبینی میشود ۲۵ درصد پرداخت در دنیا تا سال ۲۰۳۰ از طریق هویت دیجیتالی انجام شود. ما در بحث نوآوری تجاری خوب عمل کردهایم ولی در بحث نوآوری حاکمیتی ضعف داریم؛ از این رو در گروه ملی انفورماتیک با همکاری بانک مرکزی بدنبال توسعه رگتکها هستیم.
او در پایان گفت: سندباکس حاکمیتی را با رویکرد جدید برگزار خواهیم کرد و در شرکت فرانیک به عنوان هاب نوآوری گروه ملی، میزبان طرحهای جدید در حوزههای مربوط به نوآوری حاکمیتی خواهیم بود.