صنعت بیمه مانند بسیاری از همتایان خود، در حال تجربۀ تحول دیجیتال است. با این حال، مدرنسازی سیستمهای اصلی شرکت در زمینه رسیدگی به خسارت، معمولا یک فرایند ناکارآمد و پرهزینه بوده که معمولا نتایج مطلوبی به همراه نداشته و پیادهسازی آن مدتها طول میکشیده است. این موضوع باعث شد که بسیاری از بیمهگران به سمت استفاده از پلتفرمهای کمکد به عنوان یک راه حل قدرتمند برای تسریع فرایند رسیدگی به خسارت و تحقق بهرهوری عملیاتی در این زمینه روی آورند. در این گزارش به پلتفرمهای کمکد، اهمیت آنها در صنعت بیمه و نحوه استفاده بیمهگران پرداخته میشود.
پلتفرم کمکد یک نوع محیط توسعه نرمافزاری تصویری است که به توسعهدهندگان حرفهای و کاربران غیرفنی کمک میکند تا با سهولت برنامههای کاربردی موبایل یا وب ایجاد کنند. این پلتفرمها یک رابط drag-and-drop دارند که به کاربران امکان میدهد با اتصال اجزای از پیش ساخته شده - بدون نیاز به نوشتن خط به خط کد- برنامههای کاربردی بسازند. بخشی از جذابیت پلتفرمهای کمکد این است که به طور کلی نیازی به دانش عمیق زبانهای برنامهنویسی متعارف ندارند، بنابراین همه، از تحلیلگران کسبوکار گرفته تا مدیران و سایر افراد غیرمتخصص در زمینه فناوری اطلاعات، میتوانند از اجزای قابل پیکربندی این پلتفرمها برای ساخت و آزمایش برنامههای کاربردی استفاده کنند.
گسترش پلتفرمهای کمکد ناشی از تقاضای رو به رشد برای چرخههای توسعه سریعتر محصول در کنار کمبود توسعهدهنده نرمافزار است. پلتفرمهای کمکد ثابت کردهاند که در حل سریع و کارآمد مشکلات پیچیدۀ کسبوکار، ابزاری حیاتی هستند. همزمان که صنعت بیمه با انتظارات در حال تغییر مشتریان، کمبود نیروهای متخصص و افزایش دعاوی حقوقی و فشارهای اقتصادی مختلف مواجه است، پلتفرمهای کمکد یک راه حل مناسب برای پر کردن شکاف بین سیستمهای قدیمی و تجربیات دیجیتال ارائه میدهند.
بازار جهانی فناوریهای کمکد در حال گسترش سریع است: با پیشبینی مجموع 26.9 میلیارد دلار در سال 2023، که نشاندهنده افزایش 19.6 درصدی نسبت به سال 2022 است. ابزارهای کمکد هم برای توسعهدهندگان حرفهای آیتی و هم افراد غیرمتخصص قابل استفاده است و سازمانها را قادر میسازد تا شایستگی دیجیتال مورد نیاز در محیط مدرن و چابک امروز را کسب کنند.
چرا مدرنسازی؟
صنعت بیمه با چندین چالش مواجه است که نیاز به مدرنسازی سیستمهای اصلی را ضروری میسازد. مهمتر از همه، تغییر انتظارات مشتریان، بیمهگران را ملزم به ارائه خدماتی کارآمد و کاربرپسند کرده است. علاوه بر این فشارهای اقتصادی باعث شده تا کارایی عملیاتی اهمیت بیشتری پیدا کند.
بهبود عملکرد مالی و حفظ مشتری: با پذیرش سیستمهای انعطافپذیر و دیجیتال، بیمهگران میتوانند کل فرایند نوآوری محصول خود را سادهسازی کنند. قابلیت ادغام پیشرفته نیز تجربیات کاربری را بهبود میبخشد و از فرایندهای فروش نمایندگیها و کارگزاریها پشتیبانی میکند که این امر منجر به افزایش رضایت مشتری و کاهش نرخ رویگردانی مشتری میشود.
افزایش بهرهوری عملیات: برای مدرنسازی سیستمهای اصلی، معمولا بیمهگران باید تنظیمات عملیاتی خود را بازبینی کنند و مکانیزمهای کاری را تطبیق دهند تا منجر به بهبود سازماندهی کار و بهرهوری شود. مطالعات نشان داده است شرکتهایی که از سیستمهای فناوری اطلاعات مدرن استفاده میکنند بهرهوری بسیار بالاتری نسبت به سیستمهای قدیمی دارند. به عنوان مثال، توانایی آنها برای پردازش بیمهنامه بیش از 40 درصد بالاتر است.
صرفه جویی در هزینهها: پس از اجرا، سیستمهای فناوری اطلاعات مدرن میتوانند هزینه سیستمهای اصلی را به واسطه اجرا بر روی سخت افزار و زیرساختهای با هزینه کمتر، به طور قابل توجهی کاهش دهند. مطالعات نشان میدهد شرکتهای با فناوری اطلاعات مدرن، تا 41 درصد هزینه سیستم کمتری به ازای هر بیمهنامه در مقایسه با سیستمهای قدیمی دارند.
پلتفرمهای کمکد فواید بسیاری برای صنعت بیمه دارند و به تحول دیجیتال شرکتها کمک میکنند. این پلتفرمها زمان لازم برای ساخت و راه اندازی برنامههای کاربردی را به طور چشمگیری کاهش و اجازه میدهند تا بیمهگران به سرعت به تقاضاهای در حال تغییر بازار و انتظارات مشتریان پاسخ دهند. چابکی راهکارهای کم کد، در بازار تعیین کننده است و اجازه میدهد تا شرکتهای بیمه از رقبا جلو بزنند و به سرعت فرصتهای جدید را شناسایی کنند.
هزینه یک جنبه مهم برای شرکتهایی است که به دنبال بهینهسازی هزینههای عملیاتی خود هستند و پلتفرمهای کمکد به کاهش آن کمک میکنند. با پذیرش فناوری کمکد، بیمهگران میتوانند از هزینه چرخه توسعه محصول طولانی اجتناب کنند. این مزیت، منابع مالی را آزاد میکند تا به سایر حوزههای کسبوکار منتقل شود و این امر منجر به رشد بیشتر میگردد.
علاوه بر این، هنگامی که شرکتهای بیمه به دنبال ارتقای سیستمهای خود در عصر دیجیتال هستند، اغلب با فناوریهای قدیمی و برنامههای کاربردی منسوخ مواجه میشوند. راهکارهای کمکد به شرکتهای بیمه کمک میکنند تا فناوری خود بهروزرسانی کنند.
با این حال، پلتفرم کم کد انتخابی باید در سیستم رسیدگی به خسارت موجود در شرکت لایهبندی شود تا نیازهای یک بیمهگر را برآورده کند. در حالی که قابلیتهای از پیش آمادهای در زمینه رسیدگی به خسارت در برخی از پلتفرمهای کمکد مانند Appian و بدون کد مانند Unqork موجود است، رهبران بازار مانند Mendix و OutSystems رویکردی سفارشیتر برای مدیریت نیازهای منحصربهفرد شرکتهای بیمه دارند.
به طور خلاصه، صنعت بیمه اگر میخواهد رقابتی بماند، باید فناوریهای تحولآفرین را بپذیرد. پلتفرمهای کمکد ابزاری انقلابی برای شرکتهای بیمه هستند که به آنها اجازه میدهد با چابکی به تقاضاهای مشتریان پاسخ دهند و عملیات را بهطور کارآمد سادهسازی نمایند. با ادغام پلتفرمهای کمکد در سیستم ادعای خسارت خود، بیمهگران میتوانند تجربه ادعای خسارت مطلوبی را ایجاد و اطمینان حاصل نمایند که از رقبای خود جلو میزنند و خدماتی بینقص و مشتریمحور ارائه میدهند.